Assalamualaikum dan Salam Silaturrahim | Resepi pilihan kami seterusnya sejenis kuih/makanan tradisional masyarakat melayu kita , bahan/ramuan asasnya adalah biji sagu , santan , kelapa putih dan nissan kerak . Pada kebiasaannya sagu digaul sekali dengan kelapa parut tetapi kami olah resepi asal mengikut citarasa kami serta cara kami .

Untuk mendapatkan rasa lemak-lemak manis kami rendam sagu dengan santan dan kelapa parut kami masak bersama nissan kerek untuk dijadikan inti . Cara - cara serta bahan - bahannya seperti yang tertera di bawah :


Bahan - bahan yang sudah siap seperti tertera di atas 

Masukan biji sagu ke dalam kelongsong daun pisang . 

Abok - abok yang telah siap di bungkus dan sedia untuk di kukus . 

Bahan - bahan seperti berikut .

  • 1 - 2 cawan biji sagu.
  • 2 - 1 cawan santan pekat.
  • 3 - Inti kelapa.
  • 4 - Daun pisang secukupnya.

    Cara - cara penyediaan seperti di bawah .

    • 1 - Biji sagu di cuci dan toskan .
    • 2 - Masukkan sagu kedalam bekas kemudian tuangkan santan , kacau biar seketika , hingga biji sagu serap santan .
    • 3 - Ambilkan sekeping daun pisang di potong bulat , lipat dua dan bentukkan seperti kon .
    • 4 - Masukkan sagu tadi ke dalam kelongsong daun pisang kemudian letakkan inti kelapa di tengahnya , tutup kembali dengan sagu di atas inti kelapa tadi .
    • 5 - Lipat dua daun pisang dan sematkan lidi di hujung lipatan supaya kelongsong tidak terbuka .
    • 6 - Kukus selama 10 minit atau hingga masak .

    Bahan untuk membuat inti kelapa . 

    • 1 - 1 biji kelapa parut putih.
    • 2 - 2 ketul gula kabung/nisan kerek.
    • 3 - 1 cawan gula pasir. ( tambah jika suka lebih manis )
    • 4 - 1 cawan air kelapa.
    • 5 - 2 helai daun pandan.

      Cara - cara membuat inti kelapa seperti berikut :

      • Masukkan semua bahan dalam kuali , masak dengan api serdehana hingga kering . Hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak hangus . Bila sudah masak , masukkan ke dalam tupperware , biarkan sejuk dulu , kemudian simpan di dalam peti sejuk .

      Sedikit Petua : Tujuan menggunakan air kelapa supaya inti tahan lebih lama,elakkan menggunakan air biasa .

      Selesai cara - cara dan bahan - bahan untuk resepi Abok - Abok Sagu Bersantan yang ianya mengikut cara dan citarasa kami . Jika ada apa - apa pertanyaan tentang resepi ini sudilah kiranya ajukan kepada kami melalui halaman Contact Me atau komen terus di halaman ini .Selamat mencuba .