Resepi pilihan berasaskan jimat bajet tapi sedap untuk itu kami kongsikan resepi sambal belimbing buluh ,bahan-bahan sangat mudah serta senang di perolehi terutama sekali bagi mereka yang berada di kampung halaman mahupun di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.
Resepi asal sambal ini telah kami olah sedikit mengikut selera serta citarasa kami , namun bahan-bahan tetap kami kekalkan . Pada semua sudi-sudilah mencuba resepi sambal belimbing buluh ini . Cara - cara membuat serta bahan-bahan seperti di bawah :
Bahan-bahan seperti gambar di atas.
Sambal belimbing buluh yang sudah siap di tumbuk dengan lesung batu.
Bahan-bahan seperti di bawah:
- 1 - 1 ekor ikan - Ikan selayang atau Ikan sardin -
- 2 - 2 hingga 3 ulas cili padi - Ikut citarasa -
- 3 - Setengah biji bawang merah di hiris.
- 4 - 4 hingga 5 biji buah belimbing buluh.
Cara-cara membuat seperti berikut:
- 1 - Bersihkan ikan,kemudian ikan tadi di rebus bersama asam keping dan sedikit garam sehingga mendidih.
- 2 - Asingkan tulang serta isi ikan dan ketepikan dulu.
- 3 - Masukkan cili padi dan bawang merah yang di hiris tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk sedikit.
- 4 - Kemudian masukkan buah belimbing buluh dan tumbuk hancur sedikit jangan terlalu lumat sangat .
- 5 - Akhir sekali masukkan isi ikan tadi dan tumbuk sedikit hingga sebati.
- 6 - Apabila sudah sebati atau sudah siap keluarkan sambal dari lesung batu,kemudian bolehlah dihidangkan bersama ulam-ulaman serta nasi panas.
Selesailah sudah resepi sambal belimbing buluh yang ianya mengikut cara kami dan citarasa kami ,semoga resepi sambal ini bersesuaian dengan selera kita semua .Jika ada apa - apa pertanyaan mengenai resepi ini ,sudilah hubungi kami melalui halaman Contact Me atau komen terus disini .Selamat mencuba .
0 Ulasan