Assalamualaikum dan Salam Silaturrahim | Kami memilih ikan siakap untuk resepi ini kerana ikan siakap mempunyai rasa yang sedap serta enak berbanding dengan ikan - ikan lain .
Ikan ini mempunyai kandungan protin dan omega 3 yang baik untuk kesihatan tubuh badan kita . Apa pun mari kita ikuti cara - cara memasak serta bahan - bahan seperti mana yag tertera di bawah .
Bahan - bahan seperti di bawah .
- 1 - Separuh ikan siakap sederhana besar.
- 2 - 1 biji bawang besar. ***
- 3 - 4 ulas bawang putih.***
- 4 - 1/2 inci halia. ***
- 5 - 5 hingga 6 tangkai cili kering. ***
- 6 - 1 packet kecil rempah kari ikan.
- 7 - Minyak untuk menumis.
- 8 - Garam dan Gula.
- 9 - 1 sudu kecil sos tiram.
Bahan - bahan di atas satukan dalam satu bekas dan di olah mengikut citarasa sendiri .
Cara - cara memasak seperti berikut :
- 1 - Bersihkan ikan siakap dan disapukan dengan sedikit garam.
- 2 - Kemudian kukus ikan selama 15 hingga 20 minit bergantung pada saiz.
- 3 - Sementara menunggu ikan masak , blender kesemua bahan yang bertanda *** .
- 4 - Kemudian panaskan sedikit minyak ke dalam kuali dan masukkan bahan yang di blender tadi.
- 5 - Tumis sehingga garing dan terbit minyak , barulah dimasukkan rempah kari dan sedikit air.
- 6 - Tumis hingga kering dan masukkan gula dan garam.
- 7 - Rasa sesedap rasa bolehlah ditutup apinya.
- 8 - Bila ikan sudah masak , tuangkan bahan tumis tadi ke atas ikan .
- 9 - Kukus ikan lagi selama lebih kurang 10 minit.
- 10 - Akhir sekali angkat ikan dan sedia untuk dihidangkan.
Begitulah cara - cara memasak serta bahan - bahan seperti yang selalu kami sediakan , semoga resepi Ikan Kukus Kari ini sesuai dengan citarasa dan juga selera anda semua di samping menu hidangan yang lain .Selamat mencuba .
0 Ulasan