Assalamualaikum dan Salam Mesra | Sesetengah pendapat mengatakan dengan memakan nangka ia tidak memberi apa - apa manafaat kepada kesihatan tubuh badan kita ,sama ada dakwaan itu benar atau tidak terpulanglah pada penilaian masing - masing .
Bagi kami mungkin "Ya"jika kita memakan buah nangka masak ,ada juga yang mengatakan akan menyebadkan masalah angin serta sakit urat atau badan ,hal terjadi mungkin faktor usia atau tiada keserasian .
Resepi yang ingin kami kongsikan di sini tiada kaitan dengan buah nangka yang sudah masak tetapi buah nangka muda .Kami pasti kita semua tahu manfaat dengan memakan buah nangka muda di antara seperti berikut .
- - Membantu proses penyembuhan luka luaran .
- - Mencegah kesulitan dalam pembuangan air besar .
- - Mengatasi masalah sembelit .
- - Meningkatkan sistem kekebalan tubuh kerana mengandungi antioksida dan vitamin C.
- - Mengatur suhu badan agar sentiasa stabil ,tidak tinggi juga tidak rendah .
- - Mengandungi sumber lemak HDL ,ianya baik untuk menggurangkan kolesterol dalam badan .
- - Merangsang otak agar mudah serta cepat berfikir .
- - Menyihatkan usus besar .
Secara ringkas manfaat dengan memakan buah/sayur nangka muda ,resepi masak lemak nangka muda yang kami kongsikan ini dicampur dengan ikan masin .Biasanya ikan masin yang mempunyai isi tebal seperti ikan cencaru ,ikan duri ,ikan talam atau sebagainya .
Apa pun pendapat atau penilaian dengan memakan buah nangka muda ,di sini kami kongsikan cara kami serta citarasa kami dalam menikmati buah nangka muda .Cara - cara serta bahan - bahan dalam penyediaan resepi masak lemak nangka muda ikan masin seperti mana yang tertera dibawah .
Antara bahan - bahannya seperti gambar diatas .
Masak lemak nangka muda ikan masin yang sudah pecah minyak serta masak sedia untuk dihidangkan .
Bahan - bahan seperti berikut .
1 - 10 ketul/keping nangka muda .
2 - Ikan masin - Ikan duri ,Talang ,Cencaru atau sebagainya -
3 - 1 biji bawang besar .****
4 - 1/2 inci kunyit hidup .****
5 - 5 - 10 tangkai cili padi .****
6 - 2 cawan santan pekat .
7 - Garam secukup rasa .
8 - Sedikit gula penambah rasa .
- Bahan yang bertanda **** hendaklah di kisar halus .
Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah .
1 - Rebuskan buah nangka muda hingga empuk ,kemudian toskan .
2 - Cuci bersih ikan masin ,kemudian masukkan ke dalam periuk .
3 - Masukkan bahan - bahan **** yang telah di kisar tadi ke dalam periuk yang berisi ikan masin dan tambah sedikit air .
4 - Masik ikan masin hingga mendidih ( orang nogori panggil kocotkan gulai dulu) kemudian masukkan santan .
5 - Sentiasa di kacau supaya tidak berbintal - bintal dan mask hingga pecah minyak .
6 - Bila pecah minyak atau sudah masak ,bolehlah diangkat dari dapur serta sedia untuk dihidangkan .
Selesailah sudah resepi masak lemak nangka muda ikan masin yang ianya mengikut cara kami serta citarasa kami .
Jika ada apa pertanyaan tentang resepi ini ,sudilah kiranya hubungi melalui halaman Contact Me atau About Me .Moga - moga resepi ini memenuhi selera kita semua ,Selamat mencuba .
0 Ulasan