Assalamualaikum dan Salam Mesra | Kerabu sotong mangga muda ,resepi kerabu yang mudah ,menarik ,ringkas dan semestinya sedap .Kerabu olahan dari campuran bahan - bahan yang senang serta mudah di perolehi seperti kacang panjang ,mangga ,daun bawang ,daun sup ,bawang besar ,jus limau ,cili padi dan cili merah .

Resepi kerabu tidak menggunakan daun ketumbar tetapi kami gantikan dengan daun sup dan daun bawang .Kami kurang mengemari daun ketumbar oleh kerana daun tersebut mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan ,walau bagaimanapun daun ketumbar boleh digunakan bagi mereka yang menyukainya .

Bagi yang menyukai aroma bunga kantan boleh juga dicampurkan bersama kerabu ini .Kami andaikan resepi kerabu sotong mangga muda salah satu resepi kerabu pembuka selera yang mudah dan senang disediakan .Untuk itu kami kongsikan resepi kerabu sotong mangga muda sepertimana yang tertera di bawah .

Bahan - bahan seperti berikut .

1 - 8 - 10 ekor sotong segar.
2 - 1 biji mangga muda - dicincang halus.
3 - 1 labu bawang besar - dihiris.
4 - 3 tangkai daun sup - dihiris.
5 - 3 helai daun bawang - dihiris.
6 - 5 tangkai kacang panjang - dihiris.
7 - 2 biji cili merah - dihiris.
8 - 6 - 8 biji tangkai cili padi - dihiris.
9 - 5 biji buah limau kasturi - ambil jus.
10 - Garam dan gula secukup rasa .

      Sotong segar yang sudah siap dicuci bersih dan sedia untuk dicelur. 

      Bahan - bahan kerabu yang sudah siap dihiris. 

      Bahan - bahan kerabu seperti cili besar ,cili padi ,daun sup ,daun bawang dan bawang besar. 

      Satukan semua bahan - bahan diatas dan digaul bersama hingga rata,siap .

      Cara - cara penyediaan seperti yang tertera di bawah.

      1 - Cuci bersih sotong kemudian potong mengikut selera masing - masing .
      2 - Didihkan air kemudian celur sotong .Celur sotong sekejap sahaja lebih kurang 2 - 5 minit ,kemudian toskan .Jangan celur terlalu lama nanti sotong liat ,agak - agak sotong gebu bolehlah diangkat .
      3 - Campurkan semua bahan yang telah dihiris tadi ke dalam bekas bersama sotong tadi .
      4 - Gaul hingga rata kemudian taburkan garam dan gula serta jus limau kasturi .
      5 - Gaul lagi hingga rata .Setelah siap di gaul rata bolehlah dihidangkan .

            Selesai kerabu sotong mangga muda ,sememang mudah ,menarik serta senang disediakan .Kami syorkan untuk lebih rasa aroma kerabu perahkan jus limau kasturi atau jus lemon .

            Juga sesuai dinikmati bersama hidangan ulam - ulaman berserta budu ,cincalok atau mengikut citarasa masing - masing .Selamat mencuba .