Resepi singgang lala simple tapi menyelerakan


Jemu menikmati hidangan gorengan ,berlemak atau bersambal ! Apa kata cuba menu ringkas dan baik untuk kesihatan .Masakan singgang tentunya menjadi pilihan ,biarpun nampak ringkas tapi baik untuk kesihatan dan yang pasti membuka selera .

Masakan singgang mudah dan senang disediakan ianya tidak memerlukan masa yang lama dan tak perlu tumis - menumis .Selain itu enak di makan bersama ulam - ulaman ,budu ,sambal belacan atau di makan begitu sahaja .

Lala sudah siap di bersih .

Bahan - bahan seperti di atas .

Bahan yang di hiris halus di masuk bersama .

Masakan singgang lala sudah sedia untuk dihidangkan .

Bahan - bahan resepi singgang lala .

1 - 1 kg lala .

2 - 2 batang serai - di titik .

3 - 1 inci halia - di hiris halus .

4 - 3 ulas bawang putih - di hiris halus .

5 - 1 labu bawang besar - di hiris halus .

6 - 2 tangkai cili padi / ikut selera - di hiris halus .

7 - Air untuk merebus .

8 - Garam secukup rasa .

Cara - cara penyediaan singgang lala .

1 - Cuci bersih lala dan ditoskan .

2 - Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan - bahan yang di hiris tadi serta serai .

3 - Kemudian masak hingga air mendidih dam masukkan lala .

4 - Masak lagi sehingga lala terbuka dan perasakan dengan garam .

5 - Tutup api dan sedia untuk dihidangkan .

Selesai ,resepi singgang lala simple tapi menyelerakan lagi sedap di masak tengahari dihidangkan time makan malam .Gabungan daripada bahan - bahan diatas ini yang menjadikan masakan singgang suatu ekstrak yang sangat baik untuk diamalkan sebagai makanan bernutrisi tinggi serta berprotein .Ikan ,daging ,kerang ,sotong sangat sesuai untuk dijadikan masakan singgang .Selamat mencuba .

Catat Ulasan

0 Ulasan